Döbörhegywww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Látnivalók

A falu gazdasági helyzete

Alapítvány

Programok

Rendezvények

Egyház

Képtár

Döbörhegyi Krónika

KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS

Önkormányzat, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Közérdekű tájékoztatás

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

 
 A község neve először a XVI. század elejéről fennmaradt országos adóösszeírásokban bukkant fel, első említése 1538-ból való, nevét ettől fogva folyamatosan megtalálhatjuk okleveleken, gazdasági összeírásokon. A fellelt adatok azt valószínűsítik, hogy Döröske község lakossága települt ki a XV-XVI. század fordulóján a közelben fekvő hegyre, ahol feltehetően elsősorban szőlőtermeléssel foglalkoztak.

A községet a XVI. századtól a Darabos család, majd a Pető, a Tarródy, később a Nádasdy család birtokolta.

Az 1828-as országos összeíráson, ahol Döbörhegy már önállóan szerepel; 34 házban 72 személyt írtak össze, de ebben nem szerepeltek a nők és a gyermekek. Ebben az évben Döbörhegynek 275 római katolikus lakója volt. A lakosságszám a 300-as határt az 1857-es népszámlálás idején lépte át és a XIX. század minden egyes évtizedben 50 főt meghaladó létszámnövekedés volt tapasztalható a településen.   A község jelképei: címere és zászlaja.

Címer: a Magyarok Nagyasszonya a helyi templom titulusa. Így ezen szent alak került a címerbe emelésre. A csücskös pajzs, bíbor felületén két színű kendőt viselő ezüstös testű nőalak lebeg. Fején az arany szent korona. Kezében a jogar, másik kezével a kis Jézust szorítja magához. Vállát a koronázási palást takarja. Az ezüst testű, piros ruhát viselő kis Jézus kezében országalma díszlik. A címerpajzsot alul olajágak keretezik, arany szalaggal összefogva, névfelirattal.

 

 


weboldal készítésDöbörhegy Község Önkormányzatának hivatalos honlapja