Karancsság

A falu fekvése, megközelíthetősége

A falu története

Műemlékek

Nevezetességek

Látnivalók

A falu gazdasági élete

Programok

Rendezvények

Deutsch

In English

Alapítványok

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt ...

Térképek
A múlt század elején igen sokan cselédként dolgoztak. Például 1903-ban Csomapusztán 67 fő, Bedepusztán 9 fő, Telekpusztán 19 fő élt. Azok, akik a paraszti gazdálkodásból és a cselédségből kiszorultak, a környező bányákban és ipartelepeken kerestek megélhetést.
A XIX. század 90-es éveiben nyitották meg az etesi szénmező aknáit, ide jártak dolgozni a község bányászai, 8-10 kilométert gyalogolva télen, nyáron, munka előtt és után. A fiúk 15-16 éves koruktól dolgoztak a bányákban, üzemekben. A keresetek 2-4 pengő körül mozogtak, de még azt is különböző levonások terhelték. A bányatársaság vezetői a munkások jogos elégedetlenségéből fakadó szervezkedéseket minden eszközzel – az 1906-os sztrájk idején például katonaság bevetésével – igyekeztek megakadályozni. Nem volt különb a gyári munkások helyzete sem. Ahol a családfő az iparban dolgozott, a feleség és a nagyobb gyerekek – akik még otthon voltak – mezőgazdasági munkát végeztek az uraság földjén, részes művelés formájában.

A múlt rendszerben a lakosság a helyi termelő szövetkezetben, illetve a környék városainak üzemeiben dolgozott. A rendszerváltozás után nagyon sok munkahely megszűnt. A munkanélküliek aránya magas: 40 % körüli, döntő részük szakképzetlen munkaerő. A településen kevés a munkalehetőség. A munkavállalók Salgótarjánba, Szécsénybe, Budapestre járnak dolgozni.
   

Helyben a régi iskola épületében működik egy biotermékeket előállító üzem: a Szív a Szívért Alapítvány. A községben élő 33 egyéni vállalkozóból 24 a szolgáltatásban, 8 a kereskedelemben munkálkodik, 1 pedig mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenységet végez.
 

A falu egészségügyi ellátása biztosított. Kibővített orvosi rendelő, fogorvosi rendelő áll a lakosság rendelkezésére. Működik az Idősek Napköziotthona és megoldott szociális étkeztetés is.

 Az infrastrukturális helyzet a településen  közepesnek ítélhető. A vízhálózat és telefonhálózat kiépült. Ma már szinte minden lakás rendelkezik telefonnal. Megoldott a kommunális szilárd hulladék szervezett gyűjtése, szakszerű elhelyezése. A szennyvízhálózat működik és elkészült már a gázhálózat kiépítésének terve is.


Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzatok, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Útfelújítás pályázati forrásból

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Karancsság Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés