Karancsság

A falu fekvése, megközelíthetősége

A falu története

Műemlékek

Nevezetességek

Látnivalók

A falu gazdasági élete

Programok

Rendezvények

Deutsch

In English

Alapítványok

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt ...

Térképek
 

  • Kirándulás és búcsújárás a Karancssági-Szentkút kegyhelyre

A községtől kb. 3 km-re déli irányban a hegyek között szép helyen fekszik egy kegyhely. Az itteni Máriás-hódolat írásos emlékei 1866-ig vezethetőek vissza. A korabeli írott szöveg szerint 1866.június 6.-án egy 24 éves legénynek, a községben lakó Szakács Ferencnek ezen a helyen látomásai voltak. (Vidéki Tibor: Karancsság község története és népszokásai 1330-1945-ig). Az eseményről a "História Domus" is beszámol.
A Szentkút közelében, a hegy oldalába 1945-ben kőből építették ki az impozáns Leurdes-i barlangot. Méltó környezetbe helyezni a búcsújárás kegyhelyét 1948-tól Miklósi László plébános igyekezett. A kutat az ő ittléte alatt mélyítették, és kövekkel rakták ki az oldalát. Ekkor történt, hogy a kútban óra ketyegéshez hasonló hangokat lehetett hallani. Az észlelt jelenségek vizsgálatára geológusok vállalkoztak, de természetes magyarázatot nem tudtak adni. (Berecz Sándor: Zarándokok könyve 1986. 104.old.). A barlangban két nagyméretű hársfából kifaragott, kb. 120 éves szobor látható: Szűz Máriát és Bernadettet ábrázolja. A barlanghoz 34 lépcső vezet fel. A grádicsokra a háborúban elesett hősi halottak nevét vésték fel. Ma már ez nem látható.
A hely festői környezetben van, aránylag könnyen megközelíthető még autóval is, ezért sokan keresik fel. Régebben búcsúval vonultak ki együtt, szinte az ország minden részéből jöttek ide gyalogosan és busszal a hívek. Nagyboldogasszony ünnepe előtti éjjelen virrasztva imádkoztak itt.
Évente két alkalommal hivatalosan is vannak szentmisék. Napjainkban május utolsó szombatján és júliusban, Karmel-hegyi Boldogasszony (júl.16) közelébe eső szombaton. Maga Mindszenty József bíboros hercegprímás rendelte el a két zarándokmisét a magyarság bűneiért való engesztelés céljából.

Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzatok, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Útfelújítás pályázati forrásból

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Karancsság Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés