Karancsság

A falu fekvése, megközelíthetősége

A falu története

Műemlékek

Nevezetességek

Látnivalók

A falu gazdasági élete

Programok

Rendezvények

Deutsch

In English

Alapítványok

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt ...

Térképek
 
Új Magyarország logo 
Sárból szárazra Karancsságon – Útfelújítás pályázati forrásból

Útépítés

Karancsság Község Önkormányzata 2009 év őszén nyújtott be útfelújítási pályázatot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Regionális Operatív Programjában meghirdetett ÉMOP-3.1.3/A-09 pályázati kategóriájára. A pályázat célja az volt, hogy a település hosszú távú vidékfejlesztési programjához kapcsolódó fejlesztéseket segítse korszerű infrastruktúrával. A mintegy 1,5 kilométer hosszúságú, korszerű, aszfaltozott úthálózat ennek a sikeres pályázati programnak köszönhetően valósult meg.

A felújított útszakaszt 2010. november 15-én ünnepélyes keretek közt adták át a község lakóinak. Az önkormányzat képviseletében Tóth Tihamér polgármester, a kivitelező Hedút’91 Kft nevében pedig Reichardt Jenő vágta át a szalagot. A projekt záróünnepségén megjelentek az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Norda képviselői is.

A 2009-ben benyújtott, Új Magyarország Vidékfejlesztési Programja keretében szintén elnyert vidékfejlesztési pályázatunknak köszönhetően a település központjában elhelyezkedő középületek, parkok is rövidesen megújulnak. Épül új játszótér a faluközpontban, a régi óvoda épületének felújításával megvalósul egy Közösségi ház. Új közpark létesül, melyben egyházi vonatkozású felépítmények lesznek elhelyezve. További terveinkben szerepel az egyházi turizmus fejlesztése, benne többek között egy egyháztörténeti múzeum is. Mindezeket a célkitűzéseket jól alátámasztja a megközelíthetőségüket elősegítő, korszerű úthálózat. A két program komplex módon segíti a falu hosszú távú fejlesztését.

Az ÉMOP-3.1.3-09-2009-0005 számú pályázat az Európai Unió, illetve az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának társfinanszírozásával valósult meg. Önkormányzatunk nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett meg. A közbeszerzésnek köszönhetően a fejlesztés közel egymillió forinttal lett olcsóbb a tervezett költségvetésnél. Bruttó értékben 25.192.310 Ft. Ennek az összegnek a 10%-a saját forrás, 90%-a uniós támogatás. A nyertes kivitelező alig kéthónapos munkával 1.450 méter hosszú útszakaszt újított fel. Az egymással érintkező, négy utca aszfaltburkolattal történő ellátása régi vágya volt a település lakóinak. Jelentős forgalom zajlott, zajlik a Mikszáth, az Alkotmány, a Hunyadi, a Szabadság utcákon. Ezeken az utcákon haladva lehet megközelíteni a település egyik, nagyobbik feléből az iskolát, a polgármesteri hivatalt, az orvosi rendelőt, gyógyszertárat. Ugyancsak ezen útszakaszok teszik most már lehetővé, hogy lakosaink „száraz lábbal” érkezzenek a távolsági buszmegállóhoz, a Postára, az élelmiszerbolthoz.

Évente több alkalommal ezen útvonalakat érintve zajlik a település zarándoklata is, amely a karancssági Szentkúthoz vezet. Remélhetőleg a település idegenforgalmának fejlődéséhez is jelentős mértékben hozzájárul a most átadott négy aszfaltozott útszakasz.

Az Észak-magyarországi Operatív Programban elnyert pályázati forrás nélkül saját erőből önkormányzatunk nem tudta volna megfinanszírozni a fejlesztést. A „Sárból szárazra Karancsságon” című pályázati program 2010. november 15-én tartott Záró rendezvényen vált hivatalosan megvalósultnak.
 

Kátrány terítés az utcábanNagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzatok, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Útfelújítás pályázati forrásból

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Karancsság Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés