Kömlő

KÖZSÉGÜNKET TÁMOGATJA

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Látnivalók

Nevezetességek

Oktatási, művelődési helyzet

A falu gazdasági élete

Befektetés

Alapítvány

Programok

Rendezvények

Civil szervezetek

Ez történt...

In English

Deutsch

Térkép


Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional Level A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0


 A falu római katolikus temploma

Kömlő Heves megye déli részén a hevesi nyílt ártéren, Hevestől 13 km-re, délkeletre fekvő település.Egészen 1999 nyaráig a száraz kontinentális éghajlatú területek közé tartozott, mindössze 560-580 mm évi csapadékmennyiség jellemezte. A korábban jelentkezõ csapadékosabb ciklusokban sem emelkedett az évi csapadékmennyiség 600-650 mm fölé. Az 1999. július 10-11-én lehullott 300 mm-nyi csapadékmennyiség a község 1770-ben történt újratelepítése óta a legnagyobb természeti katasztrófát okozta, amelyek következményeit még ma is magán viseli a falu.

Éghajlata: Az évi középhőmérséklet 10-10,2° C, az évi napsütéses órák száma 1950-2000. Leggyakoribb az északi, észak-keleti irányú szél, éghajlati anomáliái között különösen sok kárt okoz az augusztus 20-a körül érkező jégverés.

Területe hordalékkúp síkság, a tengerszint feletti magasság 100 m alatt van. Legnagyobb kiemelkedései a határhalmok. A gyér lefolyású terület vizeit a Görbe-ér vezeti le. A talajvíz mélysége 2 méter(!), az artézi kutak kis vízhozamúak. A vidék hidrológiai tengelyében a Tisza-folyó halad, melyet mintegy 40 km szélességben kísér a hevesi nyílt ártér. Talajai a réti és szikes talajok.

Természetes növényzete kismértékben tatárjuharos lösztölgyesekből, nagyobb részben lágyszárú fajokból áll. Állatai elsősorban kisvadak és madárfajok, de őshonos és védett a gyakran több tucatnyi túzokpopuláció. 

A főközlekedési utakhoz viszonyított helyzete az M3-as autópálya megépítésével kedvezővé vált, hiszen a füzesabonyi csomópont a községtől mindössze 13 km-re található. Városközpontja a közeli Heves, míg a megyeszékhely: Eger 36 km-re található északi irányban. A Kál - Kisújszállás közötti vasútvonal mentén legközelebbi vasútállomása Tarnaszentmiklós.

Témaelválasztó ikonNagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


eMagyarorszag Pont@

KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS

I/1 és I/3 Polgármesteri Hivatal

Önkormányzat

Önkormányzat intézményei

Önkormányzat döntéseivel kapcsolatos ügyiratok

Sportfejlesztési Program

Közérdekű hirdetmények

ÉMOP-3.1.3/B-09-2010-0094

ÉMOP-4.3.1/2F-2f-2009-0032

Elektronikus ügyintézés

Kömlő Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés