Kömlő

KÖZSÉGÜNKET TÁMOGATJA

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Látnivalók

Nevezetességek

Oktatási, művelődési helyzet

A falu gazdasági élete

Befektetés

Alapítvány

Programok

Rendezvények

Civil szervezetek

Ez történt...

In English

Deutsch

Térkép


Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional Level A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0Légifotó: falurészlet látszikma képen.

Falurészlet

Az itt élők fő megélhetési forrása a mezőgazdaság volt, ezen belül a szarvasmarha és lótartás, a gabonatermesztés egészen az 1970-es évek közepéig. Az állattartás ez időtől visszaszorult. Ennek oka egyrészt, hogy a lakosság fogyása erőteljesen megindult, a nagyüzemi gépesített földművelés nyert teret a kollektivizálással, s az öregedő lakosság mellett számban erőteljes növekedésnek indult a korábban kis létszámú cigány etnikum.

 

A rendszerváltozás alapos változást hozott a falu életében: a termelőszövetkezet megszűnt, mezőgazdasági magánvállalkozások jöttek létre és a kereskedelmi egységek mindegyike magánkézbe került. Mindezen okok közrejátszottak abban, hogy a faluban mind a megyei, mind pedig az országos átlagnál magasabb a munkanélküliek aránya, s a település hátrányát erőteljesen befolyásolja, hogy az itt élő közel 1000 fő cigánylakosság szakképzetlen munkaerő.

 

Az 1970-es - 1980-as években létesített Tisza-tó idegenforgalma nem érinti ma még a falu gazdasági életét, ugyanis az infrastruktúra csak most indulhat jelentősebb fejlődésnek.
A víz-, villany-, gáz- és telefonhálózat kiépített, a csapadékvíz elvezető rendszer 50 %-a elkészült, az utak folyamatosan javításra kerülnek. Jelenleg a csatornahálózat tervezése és kiépítése a feladat.

Légifotó: falurészlet madártávlatból.


Témaelválasztó ikonNagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


eMagyarorszag Pont@

KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS

I/1 és I/3 Polgármesteri Hivatal

Önkormányzat

Önkormányzat intézményei

Önkormányzat döntéseivel kapcsolatos ügyiratok

Sportfejlesztési Program

Közérdekű hirdetmények

ÉMOP-3.1.3/B-09-2010-0094

ÉMOP-4.3.1/2F-2f-2009-0032

Elektronikus ügyintézés

Kömlő Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés