Pilinywww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

A falu fekvése, természeti adottságai

Látnivalók

A falu története

A falu gazdasági helyzete

Programok

Rendezvények

Önkormányzat

Piliny a XIV. században a köznemesi falvak közé tartozott. Az 1562-63. évi török kincstári számadás
szerint 43 adóköteles házzal rendelkezett. Az 1785-ös összeírás szerint a 77 házas településen 663 lakos élt. 1828-ban a falu lakosainak száma: 725 fő.

1930-ban Piliny lakossága földművesekből,törpebirtokosokból, bányászokból, gyári munkásokból és napszámosokból tevődött össze. Az 1949. évi adatok alapján a lakosságszám 846 fő, az ezredfordulón 681-en élnek a községben, 2006-ban 650-en..

Az 1960-as években sokan elköltöztek a faluból - a lélekszám (a születési és halálozási mutatókat követve) - azóta is folyamatosan csökken. Ennek következtében több ingatlan is megüresedett.
Az utóbbi időben azonban kedvező változások történtek.
A település infrastruktúrája napjainkra, 2002. szeptemberétõl teljesen kiépült.

A községet körülölelõ erdőségek – tölgy, cser, bükk, fenyő - természeti értéke, az itt élõ apró és nagyvadállomány, a Komravölgyi  Víztározó közelsége, -  amely kitűnő horgászati lehetőséget biztosít - a volt termelõszövetkezet részben üresen álló kül- és belterületi építményei, a kiépített infrastruktúra összessége eredményezte, hogy többen vásároltak ingatlant (újítják fel az épületeket) Budapestről és az ország más részéről is.

 

weboldal készítésPiliny Község Önkormányzatának hivatalos honlapja