Szalmatercs

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Műemlékek, látnivalók

Ruttkay-kúria

A község kulturális élete

A falu gazdasági élete

Befektetési lehetőség

Programok

Rendezvények

Deutsch

English

Alapítvány

Egyház

Civil szervezetek

Vállalkozások, telepek

Közintézmények

Szalmatercsi Hírmondó

Ez történt...

Térkép
Szalmatercs község a 22-es főútvonal mentén, a Cserhát hegység észak-keleti részén a Ménes-patak völgyében helyezkedik el.
A földrajztudomány szerinti pontos tájföldrajzi beosztása az Észak-magyarországi-középhegység nagytáj, Cserhátvidék középtáj, Karancsság kistájaként tartja számon ezt a vidéket. Domborzati képét a Cserhátra oly jellemző lankás dombsorok határozzák meg.
A falu „északi” része talaj- szerkezete miatt inkább a gyepes, erdős terület, míg „déli” részét a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági terület teszi ki.
Erdeiben a legfontosabb fafajták a csertölgy, a fehér akác, a kocsánytalan tölgy, a fehér fűz és a gyertyán. Nagyvadakban és apróvadakban gazdag e vidék. Környékének néhány jellemző és ritka madarai a búbos banka, a házi rozsdafarkú, a balkáni fakopáncs, a szajkó és a barázdabillegető.

A településnek a környező városokkal közúton közvetlen kapcsolata van. Szécsénytől 12 km, Salgótarjántól 22 km, míg Balassagyarmattól 36 km-re fekszik. Az óránkénti autóbusz járatokkal Salgótarján 30-40 perc, míg Balassagyarmat 40-50 perc alatt közelíthető meg, de Budapesttel is közvetlen járat köti össze.Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzatok

Önkormányzat intézményei

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

HIRDETMÉNYEK

PÁLYÁZAT

Nyomtatványok

VÁLASZTÁS - 2014

Szalmatercs Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés