Zagyvaszántówww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

A falu fekvése, természeti adottságai

Régi képek Zagyvaszántóról

A falu története

Műemlékek, látnivalók

A falu gazdasági élete

Alapítvány

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Rendezvények

Ez történt...

Szántó Hírei

Térkép

KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS

I/1 és I/3 Önkormányzat, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

Önkormányzati tájékoztatás

FELHÍVÁS!

Önkormányzati hírek

Befektetési lehetőség

Köszönetnyilvánítás

Közérdekű hirdetések

Önkormányzat döntéseivel kapcsolatos ügyiratok

Az Ifjúsági Klub hírei

A Szociális- és Gyermekjóléti Szolgálat tájékoztatói

Könyvtár és Műv.Ház hírei

Iskola és óvoda hírei

Védőnői Szolgálat hírei

Helyi Építési Szabályzat

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

A római katolikus templomot 1723-ban építette Koháry István és Szt. András apostolról nevezték el. 1770-ben felújították. Jellegét tekintve homlokzati tornyos, egyhajós, barokk stílusú.
Az első világháborús emlékművet Dabróczi Mihály készítette és 1936-ban állították fel. Négy műemlék jellegű lakóház van a községben, emellett ugyanennyi figyelemre méltó népi épületet tartanak számon.
 Tájház, mely a Nyugdíjas Érdekvédelmi Szervezet tagjainak munkáját dicséri
Létrehozásának gondolata az elszármazott, hazalátogató nyugdíjasok találkozóján fogalmazódott meg. Dédelgettük a gondolatot, míg lehetőség és alkalom is lett, hogy valóra váltsuk.
Az önkormányzat tulajdonába került egy régi, kis parasztház. Községünk pedig készült fennállásának 700. évfordulóját ünnepelni. Úgy éreztük, most valóra válthatjuk elgondolásunkat. Az önkormányzat beleegyezésével ebben a kis házban rendeztünk be egy néprajzi kiállítást 1999-ben, melyet a községi ünnepség alkalmával nyitottunk meg. A látogatók szeretettel fogadták. Az idősebbek könnyes mosollyal emlékeztek vissza hajdani ifjúkorukra. – A Nyugdíjas Érdekvédelmi Szervezet tagjai érezték, nem dolgoztak hiába. – A látogatók fellelkesülve ezután kérés nélkül hozták az értékes emlékeket. Előkerült a ládafiából a régi ruha, kendő, fehérnemű, asztalterítő és sok más. A padlásról a már elfeledett konyhai és mezei munkák eszközei. A szövéshez használatos kellékek is. Hozták az idősebbek is, de a fiatalok közül is sokan serénykedtek. Ez a gyűjtés már többet kívánt, mint egy kiállítás.
A nyugdíjas tagok örömmel bővítették az anyagot. A házat is belülről rendbe tették. Fiatal festőmester kifestette a kis házat, szorgos asszonykezek takarítottak. Nyugdíjas asztalos tagunk készítette a babák törzseit. Hozzáértő kezek öltöztették a babákat, rendezték a szobát, konyhát. Az udvart is összetakarították a szorgalmas asszonyok és férfiak.
A millenniumi ünnepségre a mai valóságában jelenhetett meg a ház. Egy tiszta szoba (első ház) és egy konyha. Benne a régi használati eszközök, bútorok és népviseletbe öltöztetett babák.

Most már valóban a nagyszüleink házába érkezünk, ha belépünk ajtaján. Megható bizonyítéka, hogy az idősebb látogatók szeme bepárásodik, mikor meglátják, és mondják:
Mintha a régi házba mennék.
Ennél szebb dicséret nem is kell azoknak, kik létrehozták a múlt kis emlékét.
Még van munkánk. A mezőgazdasági eszközöknek kellene egy fészert készíteni, hogy azokat is be tudjuk mutatni. Reméljük összefogással az is sikerülni fog. A    Nyugdíjas Érdekvédelmi Szervezet tagjai megmentettek egy szelet múltat, hogy a jövő generációja képet kapjon elődei életéről. Tanulja megbecsülni a múltat, értékelje a mát és becsületes munkával készítse elő a jövőt.
A nyugdíjas tagok ma is takarítják, gondozzák a házat. Nyitvatartási idő alatt felügyelnek és kérésre ismertetik községünk múltjának történetét. Mindenki szeretettel és társadalmi munkában végzi a rá bízott feladatot.


SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT !A Tájház nyitva :

 csütörtökön : 15 h-tól – 17 h-ig
vasárnap : 15 h-tól – 17 h-ig
Kérésre máskor is megnyitjuk. A kérést telefonon jelentsék:
Gercsák Imréné : 06-37/386-146 vagy  Illés Dénesné : 06-37/386-207 számokon.


weboldal készítésZagyvaszántó Község Önkormányzatának hivatalos honlapja