Mályinkawww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

belépő

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Látnivalók

Népi lakóházak

Akire szeretettel emlékezünk

A falu gazdasági helyzete

Programok

Gyalogtúra javaslatok

Mályinka a Bükk hegység északi lábánál található. Területe 2420 ha, lakossága 555 fő.
Ha a 772 méter magas Örvénykőről az Északi - Bükk egyik legszebb csúcsáról balra tekintünk festői hegyek ölelésében pillanthatjuk meg Mályinkát. A 305 m tengerszint feletti magasságon fekvő település szorosan összenőtt az őt körülvevő buja természettel.
A térség éghajlatát meghatározó két legfontosabb tényező, hogy átmenetet képez a hegyvidékek és az alföldi tájak között, valamint az, hogy Magyarország legészakibb tája. A napsütéses órák száma az országos átlaghoz viszonyítva alacsony, átlagos évi összege1750 és 1850 óra között van. Az évi átlagos felhőzet elérheti a 64-66% -ot. A hőmérséklet évi átlaga 8,5-9°C körül van. A tavasz általában három héttel később érkezik, mint az ország délkeleti, alacsonyabb térszínű területeire.
A környező hegységkeret miatt enyhe főnhatás érződik, s az éghajlat így enyhén szárazságra hajló. A csapadék ritkán emelkedik 700 mm fölé. A csapadékeloszlást a nyári csapadékmaximum jellemzi. A téli hónapok az egész térségben elég szárazak. A hótakarós napok átlagos száma országos viszonylatban a magasabbak közé tartozik.
Az Északi-Bükk domborzati viszonyaira jellemző, hogy sasbérces röghegységhez csatlakozó, középhegységi jellegű, völgyekkel erősen tagolt hegylábfelszín. Leggyakoribb karsztjelensége az édesvízi mészkőkiválás. Éghajlata mérsékelten hűvös, nedves, alkalmas az erdőgazdálkodásra, az erdővel nem borított területeken pedig kevésbé hőigényes mezőgazdasági növények termesztése is. Növényzete a pannóniai flóratartomány Északi-középhegység flóravidékének Borsodense flórajárásába tartozik.
Felszínét ¾ részben savanyú vagy agyagbemosódásos barna erdőtalajok alkotják, amelyek erdővel borítottak vagy kopár hegyhátak, ezeket rétnek, legelőnek hasznosítják. Kisebb részben talaja mészkövön képződött rendzina, amely gyenge termőképességű, erdő borította. Az itt látható erdők vegyeskorú keménylombos és fenyőerdők.
Megközelíthetősége annak ellenére jónak mondható, hogy nem vezet rajta keresztül főútvonal. Több irányból, így a Bán-völgye és Lillafüred felől is csodaszép erdei utakon lehet eljutni a kis hegyi faluba.

 

A Bánkút és Szentlélek felé vezető úton lenyűgöző látvány tárul elénk ( Dédesi vár, Kisvár, Kemesnyekő, Ördögoldal, Nyírbérc). Látókövekről Szlovákia hegységei is láthatók.
A Látókő alatt található a tiszta vizű „Mária forrás".
A község határában sok karsztvizű forrás ered, ezek közül legjelentősebb a Nagyvölgy-forrás, amely gravitációs úton az egész község ivóvízellátását biztosítja. Mályinka 2014 telén
Füstfelhőben Mályinka
 A szökőkút télen - 1
A szökőkút télen - 2


Téli táj - 1
 Téli táj - 2
 Téli táj - 3
weboldal készítésMályinka Község Önkormányzatának hivatalos honlapja