Mályinkawww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

belépő

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Látnivalók

Népi lakóházak

Akire szeretettel emlékezünk

A falu gazdasági helyzete

Programok

Gyalogtúra javaslatok

 

Kóta Lajos "A Tanító Úr"

 

Kóta Lajos 1914. január 9-én született Golopon, iskoláit Szikszón és Sárospatakon végezte, itt szerzett tanítói és orgonista-kántori oklevelet. 1937. szeptemberétől Lábbesenyőn, majd Kisbábonyban és Miskolcon tanított. Tanítói munkásságát megszakította a II. világháború, amelyben ő is részt vett.1942-43-ban a Don-kanyarban teljesített szolgálatot, ahol hadnagyi rangot szerzett.
1943-ban költözött Mályinkába. A részben összevont 1-8. osztályos általános iskola igazgatója lett, s az iskola melletti szolgálati lakásban lakott feleségével és három gyermekével. Felesége korai halála után néhány évvel ismerkedett meg második feleségével, aki nem csak lelki támasza lett évtizedekig, hanem munkatársa is, hiszen együtt tanítottak nyugdíjazásáig, 1974-ig. Második házasságából még két gyermeke született. Az ötgyermekes családapa haláláig élvezte a falu megbecsülését, tiszteletét. Az idősebbek - volt tanítványai - összejöveteleken ma is szeretettel, tisztelettel idézik a Tanító Úr jellegzetes mondásait.
Ő nem csak tanító volt, hanem igazi nevelő. Formálta, nevelte egyéniségével, saját példamutató életvitelével, segítő tanácsaival a falu apraja-nagyját. Együtt élt, együtt lélegzett a faluval. Részt vett a közéleti munkákban is (tanácstag, ÁFÉSZ tag).
Ott volt a község kultúrházának építésénél, amelyben később mint népművelő tevékenykedett.
Színjátszó kört szervezett külön az iskolások, külön a felnőttek részére. Felnőtt- és gyermekénekkart szervezett a faluban. 1955-ig az egyházi énekkart vezette, majd megalakította az asszonykórust. Többször is részt vettek a "Röpülj Páva" népdalversenyen.
Nyugdíjazása után is aktív tagja maradt az iskolának. Segített a műsorok szervezésében, és ha szükség volt rá, beállt helyettesíteni. Minden ünnepségen, kiránduláson ott volt, s vidám történeteivel, tréfáival szórakoztatta a gyerekeket.
1986-ban kapta meg 50 éves tanítói munkásságáért az Aranydiplomát.
Kóta tanító úr 1994-től nincs már köztünk. De emléke apáról fiúra száll, s így még nagyon sokáig megmarad e kis közösség lakói között. 

weboldal készítésMályinka Község Önkormányzatának hivatalos honlapja