Nagyszekereswww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

Gratuláció!

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

A falu ékessége

Látványosságok

A falu gazdasági helyzete

Programok

Rendezvények

Alapítványok

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt

Képtár

Térkép

KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS

I/1 és I/3 Önkormányzat, Polgármesteri Hivatal

Önkormányzat intézményei

Hírek az iskolából

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Az iskolafelújítás fotós dokumentációja

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Önkormányzat rendeletei

Szervezeti és Működési Szabályzat


 

 

 

 

Régészeti emlékeket a falu határában nem találtak. Legelső földesurai a Szekeressy család tagjai voltak. Mellettük birtokrésszel rendelkezett Kölcsey, Ujhelyi és a Domahidy család is. 1460-tól tulajdont szereztek itt a Károlyiak és a Bornemisszák is. 1524-ben lett a Drágffyak révén a falu a rozsályi uradalom része. A  XVI. és  XVII. század eseményei nem kímélték a községet. 1662-ben a szatmári német helyőrség katonái fosztogatták, később a töröktől szenvedett. Az 1848-1849-es szabadságharc leverése után, Kisszekeres községhez hasonlóan, Haynau lett a falu birtokosa. Az idők folyamán pestis és más járványok, valamint a Szamos áradásai nehezítették lakóinak életét.
Az 1970-es árvíz a község nagy részét lerombolta.

 

 

 

 Nagyszekeres a XX. század első évtizedeiben körjegyzőségi székhely volt. 1920 körül építették ki a Nagyszekeres-Tiszabecs közötti törvényhatósági műutat.

 

Az I. és II. világháború itt sem múlt el nyomtalanul, a hősi halottak emlékét őrzik a régi iskola és a Művelődési ház előtt álló emlékművek.


 A falu 1990. évi közigazgatási besorolása: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében független polgármesterrel és független képviselő testülettel rendelkező négy községet - Kisszekerest, Zsarolyánt és Nemesborzovát - magába foglaló körjegyzőség.

 


weboldal készítésNagyszekeres Község Önkormányzatának hivatalos honlapja