Perőcsény

Köszöntő

A falu fekvése, termélszeti adottságai

A falu története

Látnivalók a faluban és környékén

Népesség

Perőcsényi hagyományok

Alapítvány

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Programok

Rendezvények

Szállás-vendéglátás

Vállalkozások

Perőcsény környéke kiváló kirándulóhely.

Itt található az ország legnagyobb összefüggő, "érintetlen", fokozottan védett hegyvidéki területe, melynek nagy részét a börzsönyi ősvulkán kalderája foglalja magába. Fokozott védettsége ellenére turistautakon jól bejárható, a kaldera-peremen vezető turistautakról teljes és felejthetetlen kép tárul a látogatók elé.
Az erdő állat- és növényvilága gazdag és változatos, csendesen haladva gyakran megfigyelhetünk őzeket, szarvasokat. Nagyon ritka látványosság, többnyire az Ipoly menti területeken, 2 méteresre kiterjesztett szárnyakkal keringő, a kipusztulás közvetlen veszélyébe került parlagi sas megfigyelése.


Az andezit agglomerátum sziklára épült turulmadaras világháborús emlékmű - a vulkáni működés szép bizonyítéka. Ez a kőzet alkotja túlnyomórészt a perőcsényi templomdombot, megnevezése: lajtamészkő.
A lajtamészkőben kisebb üregek (talán barlangok is) vannak, és nem lehetetlen a perőcsényi szájhagyomány által említett „menekülő alagút” sem, amely abban az időben épülhetett, mikor a templom egyben védelmi célokat is szolgált. Hidrogeológiai érdekesség Turul-emlékműtől talán 100 méterre fakadó ún. Csurgó-kút, melynek vízhőméréklete télen sem csökken 14 Celsius-fok alá. Ez a tény bizonyítja, hogy valamilyen sziklarepedés mentén a mélyről tör felszínre a víz.

„Hajzé” hegy, ma Jancsi-hegy a térképeken: A kutatók azt tartják, hogy a Hajzé elnevezés a német Hanzi név elferdítése: Ezen a helyen hatalmas, szinte megalitkultúrákra emlékeztető természetes sziklákat láthatunk. Ezeket a sziklákat is felhasználták az itt található késő bronzkori (3000 éves) földvár sáncainak építéséhez.


Témaelválasztó ikon


Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS

I/1 és I/3 Körjegyzőség Hivatala, Önkormányzat

Önkormányzat intézményei

NÉPSZÁMLÁLÁS - 2011

Önkormányzat közzétételei

Testületi ülések meghívói

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Önkormányzat döntéseivel kapcsolatos ügyiratok

Önkormányzat rendeletei

Perőcsény Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés