Milota

Belépő

A falu fekvése, története

Monda

Műemlékek, látnivalók

A falu gazdasági helyzete

In English

Deutsch

Programok

RENDEZVÉNYEK

Alapítvány

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

VI. Nemzetközi Diófesztivál értékelése

Diploma

A VII. Nemzetközi Diófesztivál értékelése

Válogatás a nemzetközi diófesztiválok fotóiból

Szállás, vendéglátás
 

VI. NEMZETKÖZI DIÓFESZTIVÁL ÉRTÉKELÉSE

Milota Község Önkormányzata 2007. augusztus 25-én immár 6. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Diófesztivált. A település Polgármesteri Hivatala a falu lakosságával közösen több éven keresztül tudatosan készült arra, hogy megfelelő környezetet alakítson ki a rendezvény számára. A település központjában megtalálható Sportcentrum és Szabadidős Park kiváló helyet és esztétikus természetes környezetet biztosított a fesztivál megtartásához, a vendégek fogadásához.. Az elmúlt évek folyamán saját források és pályázati pénzek felhasználásával olyan látványkonyhát alakítottunk ki a Sportcentrum területén, ahol a diófeldolgozásának teljes vertikumát be tudjuk mutatni, illetve a kialakított kemencékben a dióból készült népi ételek is elkészíthetőek. A Nemzetközi Milotai Diófesztivál 2002-ben került első alkalommal megrendezésre. Az első évben a fesztivállal kapcsolatosan felmerülő költségeket önkormányzatunk saját forrásból illetve pályázaton nyert támogatásból biztosította. Ily módon a település a megvalósítani kívánt rendezvényhez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanácstól vissza nem térítendő támogatásban részesült. A 2003-as rendezvény kiadásait a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatán elnyert támogatással csökkentettünk. A 2004-es évben a fesztivál létrejöttéhez nagyban hozzájárult, hogy ismételten sikeres pályázatot nyújtottunk be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanácshoz. A pályázati támogatásból, a résztvevők által fizetett belépőkből, valamint helyfoglalási díjból származó bevételek hozzájárultak ahhoz, hogy rendezvényünket a korábbi éveken túlmenően még színvonalasabbá, az idelátogató vendégek számára még vonzóbbá tehessük. Az elmúlt rendezvények sikereinek köszönhetően, önkormányzatunkat egyre több gazdasági társaság kereste meg, felajánlva anyagi illetve természetben nyújtott segítségét, annak érdekében, hogy rendezvényünk hagyománnyá válhasson és öregbíthesse országunk hírnevét. 2007-ben szintén sikerült támogatást szereznünk a Diófesztivál megvalósításához, rendezvényünk élvezhette a Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatását is. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt 5 év során a Nemzetközi Diófesztivál világhírűvé nőtte ki magát, az idei évben pedig több mint 17.000 ember látogatott el Milotára, hogy részt vehessen a már rég elfeledett, néphagyományokat ápoló gasztronómiai rendezvényünkön. Nagy öröm számunkra, hogy a Nemzetközi Diófesztivál 2004 évben elnyerte az „Észak-alföldi Régió Ajánlásával” címet, amelyet rendezvényünk az óta is büszkén visel.

  
 
Az elmúlt év sikerein, eredményein felbuzdulva, önkormányzatunk az idei rendezvényen megvalósította azon tervét, hogy a Diófesztivált az „Esélyegyenlőség éve” jegyében a hátrányos helyzetű rétegekkel is megismertesse. Ennek érdekében olyan célokat tűztünk ki magunk elé, hogy az idei évben lehetőséget biztosítunk a fesztiválon való szereplésre a valamilyen fogyatékkal, hátránnyal élő személyek részére a fesztiválon való részvételre, illetve azon szervezetek, alapítványok fellépését, bemutatkozását is biztosítani kívántuk, akik valamilyen hátránnyal élő emberek megsegítésére szerveződtek. E program keretében nyílt lehetőség, Baku Tünde előadóművész fellépésére, valamint Várhegyi Gábor népszerű slágereinek meghallgatására. Mindkét művész előadása nagy tetszést aratott a közönség soraiban. A hátrányos helyzetű résztvevők szórakoztatására a rendezvény napján kisvasutat béreltünk, a sétavonatozás keretében megismerkedhettek az érdeklődők, a település festőien szép tájaival, virágaival, az érintetlen Tisza folyóval és árterületével. A rendezvényre ellátogatók megismerkedhettek a milotai M-10-es dióból készült ételekkel, azok hagyományos elkészítési módjaival. A Diófesztiválon a jelenlévők szemtanúi lehettek, hogyan sülnek a kemencében a finomabbnál-finomabb diós sütemények, illetve megismerkedhettek a zöld dió befőtt elkészítésének hagyományos módjával. A szabadtéri szín biztosította a rendezvényen elkészített ételek, kultúrált elfogyasztását.

A Nemzetközi Diófesztivál olyan gasztronómiai rendezvény, amely az országosan elismert, világhírű termékhez az M10-es milotai dióhoz kötődik. A diós sütemények a rendezvény helyszínén, a rendezvény napján kerülnek elkészítésre, így az ide látogatók elsajátíthatják a hagyományos eljárással készülő, finomabbnál-finomabb sütemények elkészítésének fortélyait. A diós sütemények szinte valamennyi típusa megtalálható a rendezvényen, hiszen a gasztronómiai rendezvény keretein belül megvalósult főzőverseny alapfeltétele a diós sütemény készítése. A nap folyamán több mint 20 önkormányzat hagyományokhoz híven feldíszített főzősátrában kóstolhatták meg a vendégek a finomabbnál-finomabb ételeket, délután pedig sor került a főzőverseny értékelésére is. A zsűrizést olyan szakmai kiválóságok végezték, mint Csetneki László és Ónodi Pál, a zsűri elnökeként pedig Németh Józsefet a Magyar Gasztronómiai Szövetség Elnökét köszönthettük. A főzőverseny első helyezettje a Tiszabecsi Önkormányzat Főzőcsapata lett, így az idén ők vihették haza a legjobb főzőcsapatnak járó jogart, és koronát.


Rendezvényünk egyik fénypontja volt a mézeskalács házikó megépítése volt, amelyet a rendezvényünkön résztvevő grillázstorta és mézeskalács készítők odaadó, fáradtságot nem kímélő munkájának köszönhetünk. A házikó 2850 db mézeskalács szív kirakásával készült el, Magyarországon erre eddig nem volt példa, így sikerült egy új Guiness-rekordot felállítani. A mézeskalács házikó mellett, a résztvevők megcsodálhatták a szebbnél-szebb grillázstortákat, valamint mézes készítményeket, amelyekből lehetőség nyílt a vásárlásra is. Idén is soraikban köszönthettük a Bajai Mézlovagrend tagjait, akik felvonulásukkal, bemutatójukkal elkápráztatták a közönséget.

Önkormányzatunk a Diófesztivál megrendezésével egy hagyományőrző minden évben megrendezésre kerülő programot indított el, amely nagy jelentőségű a település valamint az itt élő emberek életében, valamint színvonalas szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget biztosít az idelátogató vendégek számára. A fesztiválra ellátogatók egész napos szórakozását biztosítja a kulturális fellépők színes kavalkádja. A rendezvény a gasztronómiai jellegén túlmenően minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget biztosít, hiszen kísérő programként megtalálhatóak a gyermekprogramok, kulturális műsorok, néptánc együttesek bemutatója. Önkormányzatunk igen büszke arra, hogy a fesztiválon nem csak magyar, hanem külföldi előadók - akik többnyire Ukrajna, és Románia területéről érkeznek- is bemutatkoznak, megismertetik kultúrájukat a jelenlévő nagy közönséggel. A rendezvény ünnepélyes megnyitója után a helyi Általános Iskola néptánc és moderntánc csoportjának fellépését tekinthették meg a résztvevők, ezt követően pedig a környező települések hagyományőrző csoportjai mutatták be műsoraikat. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén a fellépő művészeink között üdvözölhettük a mátészalkai Szatmár Néptánc együttest, a fehérgyarmati Kenguru gyermek tánccsoportot, illetve külföldi vendégeinket az Ukrajnából érkezett Princess lányokat. A nap fénypontjai voltak a délután fellépő Bódi Guszti és a Fekete Szemek, valamint az este folyamán több mint 2 órán áttartó Republic együttes élő koncertje.

A napot a hagyományokhoz híven a Diókopács bál zárta, amely méltó záróakkordja volt a fesztiválnak. A táncolni vágyóknak a zenét, a jó hangulatot a Rétfalvi testvérek biztosították.

Önkormányzatunk ezúton is köszönetet mond mindazoknak, akik támogattak bennünket a fesztivál létrehozásban, annak megvalósításában. Reméljük az elkövetkezendő években is számíthatunk segítségükre annak, érdekében, hogy fesztiválunkat megőrizhessük az utókornak.

Rendezvényünkre minden kedves érdeklődőt az elkövetkezendő években is szeretettel hívunk és várunk.


Klapka György
Milota község ÖnkormányzataNagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzat

Az önkormányzat intézményei

Befektetők keresése!

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Közérdekű hirdetések

Közlemények

VÁLASZTÁS - 2014

Milota Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés