Milotawww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

Belépő

A falu fekvése, története

Monda

Műemlékek, látnivalók

A falu gazdasági helyzete

In English

Deutsch

Programok

RENDEZVÉNYEK

Alapítvány

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

VI. Nemzetközi Diófesztivál értékelése

Diploma

A VII. Nemzetközi Diófesztivál értékelése

Válogatás a nemzetközi diófesztiválok fotóiból

Szállás, vendéglátás

Önkormányzat

Az önkormányzat intézményei

Befektetők keresése!

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Közérdekű hirdetések

Közlemények

VÁLASZTÁS - 2014

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Határozatok

 
A milotai református templomot 1788-ban kezdték építeni. 1793 május 23-án lett kész, amint az olvasható a restaurált királykazetta feliratán. A templom félköríves záródású, kelet-nyugati fekvésű, egy hajós épület. Késő-barokk stílusban épült. Eredetileg fa harangláb készült hozzá. Jelenlegi tornya 1827-ben épült. A templom építésének századik évfordulójára, 1893. májusára „az épület egész belsője a menyezettel, két karzattal és szószéki koronával, és az ülő székekkel együtt kifestetett Kiss Béla szatmári festő által”-ahogyan az 1893. évi emlékirat is arról megemlékezik. Az elmúlt években a szószékkorona, a padok, a karzat, az ajtók, és a mózespad restaurálását végeztette el a gyülekezet. Jelenleg történik a mennyezet restaurálása.


A község híres szülötte milotai Nyilas István református püspök, aki Bethlen Gábor fejedelem udvari főprédikátora volt. A templom előtt emlékoszlop, a templom belső falán dombormű örökíti meg érdemeit.

 

A község egyik látványos épülete a 2002-ben épült Gyülekezeti Ház. Ebben található a gyülekezeti terem, melyben szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a belülről látható tetőgerendák, a fából készült szószék, és karzat. Az épületben kapott helyet a község könyvtára is.A gyülekezeti terem

 


 


weboldal készítésMilota Község Önkormányzatának hivatalos honlapja