Túristvándiwww.magyartelepulesek.huÚMFT infovonal:
06 40 638 638


Normál változat

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Túristvándi büszkesége

Civil szervezetek

Egyházak

Közintézmények

Programok

Rendezvények

Ez történt...

Galéria

A virágos Túristvándiért

Szállás-vendéglátás

Vállalkozások

Önkormányzat, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

Közérdekű hirdetések

Önkormányzat hírei

Elkészült....

ÉAOP-4.1.3/C-09-2010-0008 pályázat

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Önkormányzat rendeletei

Túr-part

Túristvándi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Szatmári tájegységében, az Erdőháton, a Túr-folyó mellett található település. Kölcse, Szatmárcseke, Tiszakóród, és Kömörő által közrefogott Szatmári Tiszahát területén helyezkedik el. Területe 1522 ha. A Túr 99 kanyarával öleli át 16 km hosszan.  

                

 Pipacsos határ

Természeti értékekben rendkívül gazdag.A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzethez tartozik a település külterületének 90%-a.
A külterületnek jelentős részét képezik a mocsarak és ecsetpázsitos rétek. Megtalálhatók olyan ritka növények, mint a tündérrózsa, a réti füzény, a sárga nőszirom. A Hortobágyi Nemzeti Park területéhez tartozik a hiedelem  szerinti kuructemető, a tölgyesekkel határolt ősgyepes Rókás is.  A Túr-folyó partját értékes, védett fasorok övezik. Az erdőterületek nagy részét tölgyesek, kisebb részét akácosok, valamint kemény lombú fák borítják. A Túrban csuka, harcsa, ponty, márna, kecsege, dévérkeszeg és egyéb halfaj él. Olyan ritka  állatok is megtalálhatóak, mint a keresztes vipera.
Legelésző tehenek

Talaja: öntéstalaj.A településen és közvetlen környékén az éghajlat mérsékelten meleg, mérsékelten száraz nyarú, hideg telű éghajlati sajátosságok a jellemzőek. A napsütéses órák száma: 1950,a júliusi középhőmérséklet 20-21 C, az évi középhőmérséklet 9-10.5 C, a csapadék mennyisége: 650-700 mm/év. Az uralkodó szélirány az északi és déli.

Megközelíthető: A megyeközponttól, Nyíregyházától 105 km-re, közvetlenül a 491-es közúton Penyigéig, onnan alsórendű úton, Kömörőn át jutunk a faluba. A legközelebbi várossal, Fehérgyarmattal és a környező településekkel naponta autóbuszjáratok kötik össze. A nagyközségen közvetlenül vasútvonal nem halad keresztül, a legközelebbi vasútállomás Penyige községben található.


 

 


weboldal készítésTúristvándi Község Önkormányzatának hivatalos honlapja