Uszkawww.magyartelepulesek.huNormál változat

Köszönet

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Műemlékek, látnivalók

A falu gazdasági helyzete

Programok

Rendezvények

Díszpolgáraink

Egyházak

Uszkai Református Egyház hírei

Közintézmények

Az érvényesítés képességének ...

Képtár

Viharkárok Uszkában

Köszönetnyilvánítás

In English

Térképek

Önkormányzat, Polgármesteri Hivatal

Önkormányzat intézményei

Önkormányzat döntéseivel kapcsolatos ügyiratok

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

USZKAI ÚMVP PROJEKT

Eredményes volt...

HIRDETMÉNY

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei


Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional Level A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0

 

 Egészségügyi és Szociális Érdekegyeztető Tanács

soron kívüli együttes ülése

2011. november 10-én

Dr. Sértő-Radics István, Uszka község polgármesterének beszámolójaNyilván szerepe volt Cser Ágnes, az MSZ-EDDSZ szakszervezet országos elnöke permanens sürgetésének, hogy Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2011. november 10-ére összehívta az Egészségügyi és Szociális Érdekegyeztető Tanács együttes ülését. A tanácskozásra Nemzeti Erőforrás Minisztérium akadémiai úti épületének Tükörtermében került sor. Téma az új Munka Törvénykönyvéről és a 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat volt.

A munkavállalói oldalon az érdekelt szakszervezetek küldöttei, a munkáltatói oldalon az önkormányzati szövetségek és más releváns munkaadó szervezetek (pl. kórházszövetség) képviselő ültek. A kormányoldalt Réthelyi miniszter mellett Dr. Szócska Miklós,  egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Banai Péter Benő a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára képviselte. Meghívottként szót kapott Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is.

Jómagam, Uszka község polgármestere, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége delegáltjaként vettem részt az ülésen. Hozzászólásomban, a TÖÓSZ szakértői véleménye alapján, kifogásoltam a – költségvetési törvénytervezet szerinti – pénzbeli szociális juttatások fajlagos összegében és allokációs szabályában bekövetkezendő változást. Az előirányzat ugyanis nem számol a segélyezettek számának növekedésével. A 2011-ben 4000-20.000 forint/fő között szóródó fajlagos támogatás 2012-ben jobban szét van húzva: 1500-25000 Ft/fő. Ez azért problémás, mert az allokációs mutatókban 20%-kal kerül figyelembevételre a lakosságszám (a korábbi években a kombinált mutatók mindig valamilyen rászorultságot tükröztek, soha nem a teljes népességet). Ez azt jelenti, hogy ad absurdum, az a település is kaphat 1500 forintot lakosonként, amelynek egyetlen egy segélyezettje sincs. Hangsúlyoztam, hogy a támogatás eltolódhat a nagyvárosok irányába, a kistelepülésektől elszívva a forrást.

Banai helyettes államtitkár a jövő évi közmunka programokat is ismertető előterjesztésére reagálva erőteljesen tiltakoztam a közmunkások számára tervezett diszkriminatív alacsonyabb minimálbér megtartása ellen. Saját községem példájával szemléltettem a kettős minimálbér munkamorált romboló hatását. A költségvetésért felelős helyettes államtitkár válaszában ígéretet tett a közmunkások minimálbérének jövő évi emelésére, ennek forrásaként azonban a rendszeres szociális járulék csökkentését jelölte meg.

Javasoltam továbbá, hogy az ágazati tanács következő ülését időben hívják össze és azt szakértői egyeztetés előzze meg, mivel az Országgyűlés előző nap már tárgyalta a Munka Törvénykönyve tervezetét, ezért az ágazati egyeztető fórum hatékonysága enyhén szólva megkérdőjelezhető. Dr. Szócska Miklós államtitkár válaszában elfogadta felvetésemet, azzal a megjegyzéssel, hogy szakértői egyeztetésre az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma keretében is van lehetőség.

 

Dr. Sértő-Radics István
Uszka község polgármestereweboldal készítésUszka Község Önkormányzatának hivatalos honlapja