Dédestapolcsány

2013. május 20-án DÉDESI VÁSÁR!!!

Köszöntő

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

A "leromlott vár"

"A reformáció terjedésének határa"

Műemlékek, látnivalók

Lázbérci-víztározó és környéke

A falu gazdasági élete

Programok

In English

Deutsch

Alapítványok

Egyházak

Civil szervezetek

Közintézmények

Közbeszerzési terv - 2009.

Térképek
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional Level A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0    A térség horgászparadicsomának otthont adó Lázbérci víztározó, kiemelkedően szép, méreteit tekintve lenyűgöző: 6 millió km ³ vizet tárol, átlagos vízmélysége 7,5 méter, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter.
   A tó a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén található, a melynek nagyága 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.Lázbérci víztározó
 A Lázbérci víztározó fotója
A víztározó 1967-69 között épült. 1970-ben adták át ivóvízellátás céljából. A tájvédelmi körzet létrehozásának elsődleges feladata a tározó vízminőségének megóvása volt. A tó, a patakok, a környező erdő, kedvező élőhelyet biztosít számtalan szigorúan védett és egyszerűen csak szép növénynek, állatnak. Kedvelt horgászhely, egyéb sportot (úszás, csónakázás) űzni nem szabad, mivel a természetvédelmi szabályok ezt tiltják. A horgászat szabályairól, halállományról információk olvashatók a Programok menüpontban.
 
Érdemes itt bejárni a Szalamandra tanösvényt, aminek egy része a tó mentén van kialakítva, másik része az erdőben vezet. Így több érdekes életközösséget megfigyelhetünk utunk során. Néhány szó a tanösvényről: 

I. Általános jellemzők

 
A tanösvény a Lázbérci-tó partján a régi országúton kezdődik. Mivel érezhetően hűvösebb a levegő, mint a faluban, érdemes pulóvert, ruhát hozni a kirándulásra. A Szalamandra-tanösvény hossza kb. 6 km, változatos terepen, ezért szükséges élelmiszert, ivóvizet, iskolás (gyermek) csoportnak elsősegély felszerelést hozni. A fényképezőgép se maradjon otthon, hiszen a változatos táj nagyon szép, érdemes megörökíteni a látottakat. Az ösvény először sík területen fut, majd az információs táblák útmutatása szerint lehet tovább menni az erdei úton. Az emelkedés lassú, kb. 200 m a szintkülönbség. Sok védett állat él itt, ezért, ha csendben közlekedünk az erdőben, megleshetjük őket eredeti élőhelyükön. A séta során öt pihenőhelyet lehet találni, ahol szalonnasütő helyek, vagy pihenőpadok vannak. Tüzet azonban tűzgyújtási tilalom esetén sem lehet rakni! A tanösvény jele sárga fekete, ezen a jelen haladjunk. A végállomás előtt az út az országos kék túra útvonalával találkozik.
A Szalamandra tanösvény térképe
  Szalamandra tanösvény térképe 

II. A Szalamandra tanösvény állomásai

1. „Festék”-bánya  

Megközelítését információs tábla jelzi. Az út az erdőben vezet, kissé meredek, de kényelmesen járható. Valamikor itt is bányásztak vasércet, mely az Újmassai őskohóba került. A legnagyobb járatban még megtalálhatók a csillék sínjei. Azokban a barlangokban sokféle denevérfaj él. Meg lehet pihenni, szalonnasütő hely is van. A kilátás nagyon szép: a falut és a tavat is látjuk. Ha folytatni karjuk utunkat, a jelek után vissza kell menni a régi országútra. A kiépített erdészeti úton haladva lemehetünk a tó partjára (alsó út) és a parton folytathatjuk tovább sétánkat. Megcsodálhatjuk a hatalmas vízfelületet a környező lombos erdők (cseres-quercetum, petraeae-cerris) és telepített fenyveseket (Pinus silvestris) képét. Az erdő szélén lévő kora őszi színes cserjék látványa feledhetetlen. Lehet látni halászó jégmadarat (Alcedo atthis ispida) vagy a télen is itt maradó szürke gémet (Ardea cinerea) tőkés récét (Anas platyrhynchos). Langyos tavaszi napokon sok békafaj is megfigyelhető, ahogy az úton a tó felé igyekeznek, (erdei béka, kecskebéka, barna varangy) és később vissza az erdőbe. Feledhetetlen kora tavasszal a gyertyános-tölgyes alját szőnyegként borító odvas keltikék (Corydalis bulbosa) fehér és lila illatos tömege.


2. Lipóc völgy
 

Információs tábla jelzi ezt az állomást. Itt kell elhagyni az országutat. A völgyben kiépített szalonnasütő helyek és rönkbútorok várják a pihenni vágyókat. Lehet bográcsozni is. A völgy belsejében forrás található, melynek iható a vize. Ha langyos, nedves időben kirándulunk (pl. nyár végén, kora ősszel) számos foltos szalamandrával (Salamandra salamandra) találkozhatunk.  
Szalamandra 
A szalamandra fotója
Kora tavasszal a karsztforrás mellett a galambvirág (Isopyrum thalicfroides) kecses hófehér telepeit is megcsodálhatjuk. Az esőbeállóval szemben a jobb oldalon folytatódik a tanösvény, most már a hegyoldalban a gyertyános-tölgyes erdőben. Ahogy emelkedik az út, egyre több mészkősziklát lehet látni, melyen különféle mohák és zuzmók mellett parányi aranyfodorka páfrány (Asplenium trichomanes) is él. Feljebb emelkedve a gyertyános-tölgyes átadja helyét a bükkösnek. 

3. Kakasmesszi állás

Ha továbbra is a tó partján szeretnénk haladni, akkor az út mellett szemelgethetünk szedret, málnát. A bal oldalon lévő sziklákon nyár elején sárga gyűszűvirág (Digitalis grandiflora), számtalan harangvirágfajokig (Campanula sp.) díszlik, de erdei szamóca is található. Az erdő szélén nyár elejétől a fagyokig aranyvesszőben (Solidago canadensis) lehet gyönyörködni.
A tópart felett a cserjésben a valamikori  gyümölcsösök helyén szépen díszlik a lampionvirág vagy zsidócseresznye (Physalis alkekengi) amíg a réten lila tömegben a sédkender (Eupatorium cannabium) és fényes-sárgán az orbáncfű (Hypericum perforatum) nyílik. A „KAKASMESSZI” (horgászhely) állással szemben meredek kaptatón telepített lucfenyők (Picea abies) és bükkfák (Fagus silvatica) között juthatunk vissza a tanösvényre. Az út kezdetét útjelek és információs tábla jelzi. Az Upponyi hegység oldalában a gerinchez közel folytatódik tovább az út, amelyen innen már nem emelkedik. A hatalmas bükkfák közül időnként kilátni a szomszédos Kalica-tetőre. Alattunk az Upponyi sziklaszoros szurdokvölgye a Vízköz Található. Ahol az ösvény kiszélesedik, található a 3. számú pihenőhely.

Erdei út ősszel
Fotó az  őszi erbőben lévő erdei útról
4. Országos kék túra megállóhely

Itt találkozik össze a Szalamandra tanösvény az országos kék túra útvonalával. Kényelmes pihenőhely fogadja a fáradt vándort. Meleg, nedves időben érdemes körülnézni, sokfelé ehető gombát lehet itt találni. (erdei csiperke, nagy őzlábgomba, pereszkék, stb.)

5. Eszkala-tető végállomás

Az erdőből kiérve napsugaras, meleg sziklagyepre (sziklai rétre) érkezünk – ez az Eszkala-tető. A szemünk elé táruló látvány mindenért kárpótol: a Lázbérci-tó teljes pompájában és nagyságában elénk tárul.  Csodálatos látvány minden évszakban ez amelyen a völgybe vágódott hatalmas víztükör, melyet különleges alakú és színű fák tömege vesz körül. A csupasz sziklán kövirózsa (Sempervivum sp.) és varjúháj (Sedum sp.) sokasága, míg az erdő szélén a cserjés mellett sisakvirágok (Aconitum napellus) méltóságos, karcsú kék foltja látható. A tető alatt a meredeken lefutó sziklákon som (Cornus mas, C. sanguinea) és más cserjék kapaszkodnak. A selymes füvön, a bokroktól védett helyen érdemes megpihenni a túránk után. Alattunk a jobb oldalon a Vízköz található, mely oldalában rengeteg barlang van. Szemben a Kalica-tető, melyre 3 m magas keresztet állítólag, jelezve a katolikusság és a protestánság határát. 
Ha visszamegyünk az Eszkala-tetőről, az országos kék túra útvonalán lejuthatunk Uppony községbe, mely nagyon szép, hegyek közé ékelődött kis falu. Onnan végig kell gyalogolni az erdészet által kiépített úton, amely meglehetősen hosszú séta, de mászni már nem kell. Így alulról nézhetjük meg a Vízközt határoló meredek sziklákat. A Kalica-tető alatti napos mészkősziklákon sokféle gyíkot megfigyelhetünk, néha siklókkal is találkozunk. Ha pedig a sárga-fekete jelzésen indulunk vissza, ismét gyönyörködhetünk a tanösvény nyújtotta látványban.

(A leírás a Gyurkóné Vécsey Eleonóra által összeállított bemutató anyag alapján készült.)


Témaelválasztó ikon


Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS

I/1 és I/3 Önkormányzatok, Körjegyzőségi Hivatal

Az önkormányzat intézményei

FÖLDTERÜLETEK ÉRTÉKESÍTÉSE

Pályázat

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Nyugdíjasok figyelmébe!

Képek a Nyugdíjasházról

Eladó lakások!

Tájékoztató és pályázati űrlapok

Önkormányzat döntéseihez kapcsolódó ügyiratok

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Dédestapolcsány Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés