Ipolytarnóc

Elérhetőség, megközelíthetőség

Ismertető

Novohrad - Nógrád Geopark

Tanösvények

A megújult bükkábrányi fák

Miocén erdő

Gyapjaska - a terület új lakója

Képtár

Rendezvények

Ez történt...

Teljes komfort az ide látogató kirándulóknak!
Novohrad - Nógrád Geopark,
mint az UNESCO Globális Geopark
Hálózat egyik első nemzetközi (határon átnyúló) Geoparkja


Tardy János                                
      Geopark elnöke  
 
 


Plakátrészlet 

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Duska Józseffotója
Duska József

Az Ipolytarnóci Ősvilági Pompeji

turisztikai célú fejlesztése II. ütem
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok TT fejlesztése

A projekt megvalósítási helyszíne az 1944 óta védett Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület,mely 1977 óta Magyar Állam tulajdonában, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) kezelésében van. Másfél évszázados tudományos feltárások és vizsgálat eredményeként 1986-ban nyílt meg a nagyközönség számára a terület geológiai tanösvénye, mely világviszonylatban is páratlan jelentőségű leleteket őriz.
Az 510 hektáros „Ősvilági Pompeji”-t az Európai Tanács 1995-ben Európa Diplomával tüntette ki, azóta az összeurópai természeti örökség része, ráadásul központi magterületének világörökségi nevezése folyamatban van.A terület egyben a világ első nemzetközi, határon átnyúló geoparkjának, a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád Geoparknak is szakmai központja.
A terület 2010 nyarán befejeződött geoturisztikai fejlesztése korábbi évek fejlesztésein alapulva világszínvonalú földtani bemutatóhelyet alakított ki, a nagyközönség összes korosztálya számára nyújt maradandó élményt.

A projekt részletezése:
Miocén erdő: A fogadóépülettől a geológiai tanösvény bejáratáig vezető kőzetparki ösvény melletti 4 hektáros területen új arborétum várja a látogatókat, ahol a 20 millió évvel ezelőtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjai és ősállat reprodukciók között vezet az út. Az arborétum közepén egy építészetileg is igen mutatós, ugyanakkor a tájba harmonikusan illeszkedő üvegház található, ahol azokkal a növényfajtákkal ismerkedhet meg az utazó, amelyek a harmadidőszak karakteres növényei voltak, ám a lehűlés következtében örökre eltűntek a területről, és már nem is vészelnék át az itteni fagyos téli hónapokat.
Vendéglátó épület: Egy 45 fő befogadására alkalmas vendéglátó épület került megépítésre a fogadóépület mellett, a környező tájba illő építészeti megoldással, melynek berendezései (konyhaberendezések, hűtőpultok, stb.) és bútorai (asztalok, székek, stb.) is jelen projekt keretében kerültek beszerzésre.
Pihenőhelyek: Egy 80 m2 alapterületű, 60 fő befogadóképességű, faszerkezetű filagória épült a vendéglátó épület szomszédságában, amelyben az elhelyezett asztalok és padok rossz idő esetén is biztosítják a várakozási idő kényelmes eltöltését. A filagória közelében 5 darab fedetlen szalonnasütő várja a szabadtéren főzni vágyókat.
Lombsétány: Az Ipolytarnóci Ősmaradványok egyik új fejlesztéseként a természetvédelmi terület játszótere mellett egy lombsétány épült, amely igazi csemege a kalandvágyóknak. A kilátótorony, csúszda és a lombkorona ösvény biztosítás nélküli alsó szakaszán az általános előírásokat kell betartani, viszont a lombkorona sétánylegfelső, hevederes szintje csak szabályozott keretben áll a látogatók rendelkezésére.
Mivel veszélyes, ezért a lombsétány felső szintje csak a biztonsági előírások teljes betartásával látogatható. Amintegy 150 méter hosszan, és 8-10 méteres magasságban a fák lombjai közt húzódó, keskeny függőhidakból álló sétányon a látogatók hevederrel bebiztosítva fedezhetik fel a lombkoronában megbújó erdei vadvilág talajszintrőlnem látható mindennapjait.
A nagyközönségnek megnyitott többszintes induló torony kilátóként is funkcionál, alsó szintjéből - szülői felügyelet mellett - a gyermekek csúszdán érkezhetnek le a játszótéri homokozóba, ráadásul a lombkorona ösvény behálózott középső szintjének szakasz-része is kipróbálható. A lombsétány alatti ösvény mentén a kisgyermekekállati lakhelyekre akadhatnak, méretükhöz igazított, mesterséges madárfészkekben, rókalyukban, és denevérbarlangban kereshetik a kalandokat. A nagy sikernek örvendő gyermek drótkötél- és akadálypályát csak 60 kg alatti testtömeggel rendelkezők vehetik igénybe.
 
Játszótér: Az 50 gyermek részére készült játszótéren az EU szabványnak megfelelő fajátékokat helyeztek el. A terület nyugati végén a kicsik, középen a nagyobbacskák, a terület keleti végében pedig a kisiskolás gyerekektalálnak koruknak megfelelő játékokat.
Közműépítés: A terület villamos energia ellátását a régi légkábel helyett a projekt keretében földkábel váltotta fel a miocén erdő területén. A megnövekedő forgalom indokolttá tette a Természetvédelmi Terület létesítményeinek rácsatlakoztatását Ipolytarnóc község szennyvízhálózatára.
Kiállítás installáció: Az I. ütemben felépült fogadóépület kiállítási termében a Kárpát-medence születése került interaktív formában bemutatásra, valamint 18-20 millió évvel ezelőtt élt állatvilág arányosan kicsinyített művészi szobor-rekonstrukciói kerültek itt elhelyezésre.
A projekt összköltsége: 571 366 850 Ft, ebből 492 241 819 Ft pályázati támogatás, melyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az ÉMOP-2007- 2.1.1/B – Turisztikai attrakciók fejlesztése c. felhívásra benyújtott, „Az Ipolytarnóci Ősvilági Pompeji turisztikai célú fejlesztése II. ütem” c. pályázatára kapott.
 
 Korábbi fejlesztések

A terület folyamatos fejlesztés alatt áll.

2007 nyarán rendkívül ritka ősmaradványokat fedeztek fel a bükkábrányi lignitbánya területén: 60 méter mélyen a föld alatt, meddőtakarítás közben 15 darab, 7 millió évesnek becsült ősfenyők törzsére bukkantak a bányászok. A különleges leletek az Ősfenyő Belépő látogatóközpont előtti védőépületben megtekinthetők.
ROP támogatás segítségével felújításra, a fogadóépület, amelyben a már létező és a várható igényeknek, illetve a szabványoknak megfelelően kialakításra került egy szimulációs terem, egy kiállítótér, egy konferenciaterem, egy ajándékbolt, egy információs tér, és benne a turisták által önállóan kezelhető információs portálok.
A Tasnádi Kubacska bemutatócsarnokban kiépítésre került egy, az ősvilági élőhely bemutatását 3D formában lehetővé tévő vizuáltechnikai rendszer, amely egy korábban elnyert PHARE CBC pályázat keretében megvalósítandó miocén kori flórának – a csarnok falai mentén elhelyezett – műselyemből való rekonstrukciójával együtt egy – tudományos alapokon nyugvó – időutazásba repíti a látogatókat. Ez a túravezető segítségével prezentált interaktív nyomolvasási program világviszonylatban egyedülálló attrakciót kínál.
A tudományos igényű bemutatót követően a fogadóépület szimulációs termébe telepített „4D Motion Theatre” segítségével a látogatók személyesen is átélhetik az ősvilági történéseket.

Az ipolytarnóci fejlesztések által generált figyelem és látogatottság növekedése kontinentális szinten kedvezően hat földtani értékeink megőrzésére és megismertetésére, a látogatóbarát természetvédelem hatékonyságára, valamint a világ első határon átnyúló nemzetközi geoparkja mintaterületté válására.


                                                                           Duska József
                                                                         igazgató
                                                                        Bükki Nemzeti Park Igatgatóság


Új Magyarország logo Címer
 


 
    


Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


A Globális Geopark Hálózat tagja az NN Geopark!

Az ünnepélyes avatás képei

Felhívás a Nógrádi Geopark Egyesület tagságához!

Alapítvány

Hírek - Sajtóközlemények

Ipolytarnóc - Ősmaradványok wlink weboldal készítés