Ipolytarnóc

Elérhetőség, megközelíthetőség

Ismertető

Novohrad - Nógrád Geopark

Tanösvények

A megújult bükkábrányi fák

Miocén erdő

Gyapjaska - a terület új lakója

Képtár

Rendezvények

Ez történt...

Teljes komfort az ide látogató kirándulóknak!A terület túraúthálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő kőzetparki és biológiai ösvényekből épül fel. A tájékozódást magyar - angol nyelvű információk segítik.

I. Geológiai ösvény 

Egy ősi tenger fenekétől – trópusi esőerdő maradványain keresztül – a vulkánok tetejéig ívelő időutazás szakavatott túravezetéseken hívja látogatóit a történelem előtti múltba. A példásan kiépített 800 m hosszú körút utcai cipőben esős időben is bonyodalom nélkül bejárható. A tanösvény kiállításai kétnyelvűek (magyar-angol), külön igény szerint angol nyelvű túravezetés kérhető. Legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy pince rész mutatja be, a legújabb, folyamatban levő feltárások belső terét ideiglenes, faszerkezetű épület védi. A nagycsarnok kiállítása a terület ősmaradványai mellett az egyéb európai - és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér.( Az ősvilági Pompeji nyitott könyvként ad betekintést a Föld fejlõdéstörténetének egy rövid szakaszába, az őslénytan kincsestára ahol az eltemetett múlt nagy része még feltáratlan.)         
  Elszenesedett fa vulkáni hamuban

Elszenesedett fa vulkáni hamuban

  II. Kőzetparki ösvény

A Fogadóépülettől a Geológiai ösvény bejáratáig terjedő - utcai cipőben bejárható - 700 m-es útszakasz képletes időutazásra hívja látogatóit. Mérföldkövek felírásai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenbõl visszavezet az ösvény bejáratának 24 millió éves rétegeihez. A Kőzetparti ösvény a nyitvatartási időn belül szabadon, túravezetés nélkül látogatható.

III. Biológiai tanösvények

 otos-árok  A Geológiai ösvény bejárata mellõl induló és a Fogadóépületig vezető biológiai sétányok kellemes kikapcsolódás ígéretével ismertetik a terület élővilágát. A 2 ill. 4 km hosszúságú erdei ösvényeket pihenőhelyek , kilátó és a helyi kőbányászkodás tájba simuló emlékhelyei színesítik. (Bejárásuk esős időben kevésbé ajánlott.) A Biológiai tanösvények a nyitvatartási időn belül szabadon, túravezetés nélkül látogathatók.
 Botos-árok  
 
IV. Kőszikla ösvény
 
A Geológiai ösvénytől 100-re, a felső parkoló mellől induló és Botos-árokig, majd a Fogadóépületig vezető 4 km hosszú Kőszikla ösvény vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és  felhagyott kőbányák mentén vezeti látogatóit.  Kapaszkodós   rész, főképp második szakasza nagyobb felkészültséget igényel, de megéri.                                                                                                                                                           
 V. A területhez kapcsolódó közeli bemutatóhelyek

* Szécsény - Kubinyi Ferenc Múzeum
* Salgótarján - Földalatti Bányamúzeum                                                                                                                                                                                                                                    
           


Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


A Globális Geopark Hálózat tagja az NN Geopark!

Az ünnepélyes avatás képei

Felhívás a Nógrádi Geopark Egyesület tagságához!

Alapítvány

Hírek - Sajtóközlemények

Ipolytarnóc - Ősmaradványok wlink weboldal készítés